lørdag 17. desember 2011

Pepperkakehus og pepperkakelykter

Hvert år har vi jentene pepperkakebaking. Tradisjonen tro baker jeg små stuer som overlesses med pynt. Det gjorde nemlig mamma med meg og søs da vi var små. I stuen stod det store pepperkakehuset og pepperkakekirken og på rommene fikk vi ha de små stuene.
Nytt av året var pepperkakelykter. Ideen kom fra en pepperkakeadventsstrake sett i blogg, men vi kan vel slå fast at vi har litt igjen på utførelsen til det er virkelig bloggnivå over lyktene våre. 
Lyktene sprer lukt av nystekte pepperkaker og gjør ventetiden til jul(ie) enda litt kortere.

søndag 11. desember 2011

Førjul(ie)lykke

Et møte i Oslo en torsdag ettermiddag i desember, betyr førjulsweekend med mengder av tantekos. To år og to måneder gammel prater Julie som en foss, selv om ikke alt er like forståelig. Det er helt utrolig at den lille bylten jeg holdt for første gang bitte lille julaften i 2009 nå løper og herjer, teller til fem og gjenkjenner bokstavene J og U, og har humor nok til å le når hun sier "nei, tate itte få tos, tomt for tos" - for så å selvsagt gi den beste kosen rett etterpå.  
Å ha tantebesøk er lykke for en liten søtmons. Ikke bare er tante ganske svak for "Juije få den," men tante kan heller ikke alle triksene. På butikken gumler klumpen plutselig smultring og når tante spør hvor den kom fra, svarer hun som sant er "der" og peker på en kurv i brødavdelingen. Å bake kake er også morsomt. Aller morsomst er det å få spise bollen ren etterpå. Da viftes tærne i ren lykke og små gledeshyl utstøtes for hver skje med sjokoladekakerøre som spises.
At klumpen har vilje, er det ingen tvil om. I adventskalenderen fra Mirrevirre dukket det opp verdens fineste lilla Milovest. Da vi skulle til barnehagen på nissefest, var Julie helt klar på at hun ikke skulle ha på rød genser. "Ha på den" var beskjeden tante fikk - og den lilla vesten måtte på. Å sitte i ro lenge nok til å ta bilde derimot, det kommer ikke på tale. Her går det høyt og lavt - hvor toåringer får energien fra er et stort mysterie.

Nå skal tanten tilbake til Trondheim. Heldigvis er det bare tretten dager igjen til Jul(ie).

søndag 4. desember 2011

Julevegg

Jeg liker dill og dall, det er ikke til å stikke under en stol. Bildelister over sofaen er dermed en ypperlig måte å få utløp for dilletrangen i takt med sesong og humør. Tidligere var sofakroken gul, men nå var det på tide med julestemning. 
Salongbordet mitt må kommenteres for seg selv. Bordet fant jeg hjemme i kjelleren hos mor og far. Det er kjøpt på Fengselsutsalget i Bergen av farmor og stod i mange år i pappas bule hos farmor og farfar. Ymse statsråder har konsumert fluider rundt dette bordet - og nå står det altså i stuen min. Lakken er slitt, finerplaten under tåler så vidt to IKEA-kurver og direkte vakkert er det ikke, men jeg elsker det! 
På hyllene nå står to pyntetrær fra Søstrene Grene, telysestake fra Plantasjen, et naturhjerte fra Nille og verdens fineste tantekopp som jeg fikk i adventskalenderen fra Mirrevirre. Rammene er alle fra IKEA og planen er å printe ut fine foto og sette i dem. Enn så lenge får det duge med reklameutklipp fra D2, et kult reinsdyrstoff og kort fra IKEA. 


Til slutt: To lys idag. Snart er det jul!