lørdag 21. august 2010

Tantelykke

I snart tre uker har Julie og tante vært sammen. Rett nok på og av, men aldri med mer enn to og en halv dag fra hverandre. Norge er et velsignet lite land, sammenlignet med den store verden.

Julie er en skikkelig godklump. Ti og en halv måned gammel er hun, har to tenner i underkjeven og verdens søteste smil. Hun har blondt hår som kruser seg i nakken og øynene er store, blå og til å druke i. Latteren hennes triller og kan få en hver gammel grinebiter til å le med. Ingen er flinkere enn henne i "så stor er Julie"-leken. Vinke kan vi, "hvor er Julie?" lekes bak gardiner og tallerkener og snart sitter også "så liten er Julie"-trikset, for tidlig skal man krøkes om man god i matte skal bli.

Mat er det beste hun vet. På kafê med tantes venner spiser hun gjerne foccaccia og pastasaus, men ingenting slår det å få spise frukt og bær. To hender må til for å dytte inn jordbær i riktig tempo og med større kinn enn en hamster blir det ikke plass til å smile, men den intense hviningen og armene som går som propeller er smiling godt nok.

Å være nysgjerrig på verden har sin pris. Blåflekker har hun stadig vekk, for verden kan ikke oppdages fort nok og det betyr at det noen ganger går litt fort ned på bakken igjen. Reise seg skal hun, alt skal strekkes mot og smakes på. Blir noe skummelt er det godt å få komme opp i armene og legge hodet mot et bryst man kjenner. Særlig når det brystet er tante sitt.

Hvem som egentlig er lykkeligst av Julie og tante, vites ikke. Men at det å være lykkelig går ut over kreativitet og blogging, det er helt klart. Jeg kommer tilbake i neste uke, når dagene er litt mindre fullkomment lykkelige enn det de er nå.

onsdag 4. august 2010

Heklesett med oppskrifter

I Denver, Colorado, var jeg innom en søt garnbutikk med to venninner. Jeg skulle egentlig ikke ha noe og klarte begrense meg til en 50-grams hespe med nydelig melert garn i røde fargetoner. Søte plagg til Julie får man aldri nok av og hespens skjebne er allerede indirekte vist frem. Jeg har fått flere spørsmål om hvor mønstrene er fra, så da får settet få en egen post.
Luen er heklet etter følgende sandardoppskrift:

1. omg: Seks luftmasker sammen til en ring
2. omg: 12 staver i ringen (første stav erstattes av tre luftmasker, ringen avsluttes med kjedemaske i tredje luftmasken - dette gjøres på alle omgangene)
3. omg: 2 staver i hver stav = 24 staver
4.omg: (2 staver i første stav, 1 stav i andre stav) gjenta ut omgangen = 36 staver
5. omg: (2 staver i første stav, 1 stav i andre stav, 1 stav i tredje stav) gjenta ut omgangen = 48 staver
6. omg: (2 staver i første stav, 1 stav i andre, 1 stav i tredje, 1 stav i fjerde) gjenta ut omgangen=60 staver
7. omg: (2 staver i første stav, 1 stav i andre stav, 1 i tredje, 1 i fjerde, 1 i femte) gjenta ut omgangen = 72 staver

Deretter heklet jeg rundt til luen passet Julie, seksten omganger totalt tror jeg. Dersom du trenger videre lue, øk enten flere omganger eller gå opp i garntjukkelse. Luen er heklet i Happy Feet, et garn med strikkefasthet 30 masker/10 cm og på nål 2.75, men jeg hekler ganske løst. Både fastmaskekanten, snorene og blomsten er deilig brun ShetlandSoft fra MalsenogMor
Blomsten er superenkel, kun tre omganger, og hekles slik :
1. omg: Fire luftmasker til en ring
2. omg: (3 luftmasker, 1 fastmaske om ringen), gjentas seks ganger og avsluttes med en kjedemaske i første luftmaske
3. omg: (1 fastmaske, 3 staver, 1 fastmaske) i hver luftmaskebue. Vil du ha tettere kronblader, kan du hekle fire eller fem staver istedet for tre. 
Tøflene er fra denne Garnstudiooppskriften, kun modifisert med litt lavere kant siden jeg gikk tom for garn. En smart modifikasjon synes jeg, for da kan man velge om man vil ha kanten opp eller ned. Jeg har heklet i  garn som er ørlite tynnere enn oppskriften sier og kanskje er det grnnen til at tøflene egentlig ikke sitter noe særlig godt Uansett årsak løste jeg problemet enkelt ved å sette i en knytesnor. 
Søt mottaker som ser på tante med store øyne, like før hun bryter ut i et kjempesmil; dessverre, oppskriften er hemmelig - men suksessen skal gjentas i morgen :)