lørdag 29. august 2009

Garnlageret og avgjørelseshjelp

Når man drar over dammen med kun to kofferter, så kan man ikke ta med all verden. Garnavhengig som jeg er, måtte jeg ta med litt garn - sånn i tilfelle valgmulighetene her borte blir for mange. Fordelen med å ha en oversiktelig mengde garn (ny opplevelse) er at alle planene for garnet blir veldig konkrete og man slipper dårlig samvittighet for garn som blir glemt.


En kjapp guiding fra øverst i venstre hjørne:
 1. 6 nøster Kirkcaldy fra Malsen og Mor
 2. 4 (+2 lenger nede) sukkertøysnøster (det 7. er på pinnene, men på stedet hvil)
 3. 1 nøste Wollmeise 80/20 i fargen Türkis und Karneol
 4. 6.5 nøster Angora Tweed fra Garnstudio
 5. 1 nøste Wollmeise 100% merino i fargen Miss May
 6. 2 nøster brun babyull fra Dale
 7. Et halvt nøste med noe Claudia Handpainted-garn
 8. 2 nøster hjemmefarget Trekking Pro Natura
 9. 2 nøster Happy Feet fra Plymouth i en deilig plommefarge - det eneste amerikanske garnkjøpet jeg har gjort så langt (i Chicago)
 10. Et nøste hjemmefarget babyull
 11. 2 nøster hjemmefarget Safir
Og det var det hele! Mer garn er her ikke, bortsett fra det som er på pinnene da.


Jeg har ikke tenkt å avsløre alle planene for garnet allerede - noe må jeg jo ha og blogge om utover høsten. Men den bruke babyullen og den hjemmefargede, oransje babyullen - de nøstene er tenkt brukt til retrovest eller retrogenser til den kommende gullklumpen.


Jeg har tegnet to mønster (inspirert av ymse på nettet) i paint. Men hvilket av de skal jeg gå for? Her trenger jeg din hjelp - ekorn eller elefanter?

mandag 24. august 2009

Barselgave

Jeg har enda ikke rukket ta i pinnene her borte, så dette er blogging av sommerens produksjon - men som enda ikke er fremvist.


Kusinen min fikk sønn nummer to en uke før jeg reiste over dammen. Luen er Tychus og ble strikket allerede i vår. Selv i min supertravle avreiseuke fant jeg tid til å strikke et par matchende sokker. Sokkene er basert på Malins oppskrift, men uten nedbrett og med snørebånd. Diskret striper i støvgrønn og lyseblå alpakka, den ene fra Drops og den andre fra DSA, passer fint til små gutter og gir liv til plaggene uten at de blir for dominerende.

Igår fikk jeg meg bosted, så da får jeg forhåpentligvis litt bedre tid til å besøke blogger, besvare mail og kommentarer og hente inn igjen mitt virtuelle liv også.

lørdag 22. august 2009

Chigaco

Stoppet mitt i Chicago var et resultat av en litt surrete Margrethe når flybillettene skulle bestilles. Flyet til San Franscisco ble plutselig bestilt to dager senere enn ankomst, og siden ombooking ble dyrt, fant jeg ut jeg like gjerne kunne se Chicago. Fullstendig uten forventninger ankom jeg byen og ble utrolig positivt overrasket: Chicago er en flott storby med masse bra arkitektur, fine parker og herlige små kafèer.


Øverst fra venstre:
Willis (tidligere Sears) Tower; 412 meter rett ned fra glassboksen på utsiden av tårnet; EL-train downtown; the Pancake House - anbefalt i guideboken og levde opp til forvetningene; Chicago river walk med utsikt til mange skyskrapere; Chicago Water Tower overlevde bybrannen i 1871; En koselig kafè; The Cheesecake factory - til glede for søs; Kunst i Memorial Park


Hotellet mitt er også verdt å skryte av. Ambassador East var på billigsalg på hotels.com, ellers hadde jeg neppe endt her. Hotellet er medlem av "American Historical Hotels" og har hatt Frank Sinatra som god gjest.

fredag 21. august 2009

Ren lykke


Min rosa, glitrende Starbucks cozy slår det meste. Takk til bai for ideen en gang i vår. I Chicago lo den ene baristaen så han fikk tårer i øynene, på infomøtet klarte ikke de japanske jentene ta øynene fra den. Bare vent til jeg får mitt rosa Hello Kitty-bankkort. Da blir jeg fjortisdronningen, da!

USA er forøvrig veldig bra så langt. Jeg er heftig jet laged og prøver å fikse alt som må fikses, men jeg skal holde dere oppdatert.

onsdag 19. august 2009

Nok en babyvest

På sommerjobben min var det ei jeg fikk spesielt god kontakt med. Det kan ha noe med at hun ventet baby å gjøre, men vel så mye at hun også strikket. Garn, pinner og mønster har vært diskutert i samtlige pauser - til tider med litt rare blikk fra resten av avdelingen...

Før jeg forlot jobben, fikk mageboeren en liten gave av meg. Ei jente er ventet, men gråbeige babyull med søte knapper og røde kanter er ganske kjønnsnøytralt om vitenskapen skulle ta feil. Vrangbordmønsteret er fra et hefte fra 50-tallet jeg fant hos farmor og passet godt til dette klassiske vestmønsteret. Dekorativt og elastisk, men neste gang tror jeg jeg skal strikke rettmaskene som patent så de blir enda tydeligere. Knappene er nok en gang fra Buttered Parsnips.

Dette innlegget er forresten forhåndprogrammert - jeg befinner meg i Chicago og nyter livet i to dager før flyet går videre til San Francisco.

mandag 17. august 2009

I'm leaving, on a jetplane...


Bergen - København - Chicago er dagens reiserute. To dagers ferie i Chicago venter, der jeg ikke har andre bestemte planer enn at jeg skal ha noen timers boklesing og strikking på Starbucks. Onsdag kveld går turen til San Francisco - og et års eventyr begynner.

Til flystrikk er sukkertøysnøstene fra innlegget under valgt ut, sammen med mønsteret på Grumpecue. Det forklarer også alle kombinasjonene av seks nøster i sirkel.

Tusen takk for alle lykkeønskninger jeg har fått så langt, de setter jeg veldig pris på. Jeg håper dere vil følge bloggen videre, selv om det kanskje blir færre innlegg og mindre hobby - men desto mer av livet over dammen. (Takk skjønne du, jeg ble veldig rørt!)

søndag 16. august 2009

Strikkeminne fra barneskolenMamma har ryddet og fant blant annet langluen min i en kasse. Langluen ble strikket i 6. klasse på barneskolen. Målet var at alle skulle strikke en lue i håndarbeidstimene. Jeg synes det var kjempegøy og strikkingen gikk fort. Matteglad var jeg også, for jeg husker jeg satt og regnet på masketall og hvilke grafiske mønstre som gikk og ikke. Hva begrunnelsen var for at langluen ble en lang lue, er noe uvisst - jeg tror igrunnen det var det at den var blitt litt lang da jeg skulle felle og jeg ikke ville rekke opp (den egenskapen har jeg fortsatt). Strikkefastheten min var også den gangen temmelig løs, så luen er sydd inn nederst, men likevel litt vid. Skal den brukes til noe, må det sys i strikk for tyngden av den gjør at den lett sklir av hodet.

Mange av guttene i klassen slet med strikkingen. Vi hadde sløyd, håndarbeid og forming 1/3 av året og det så jeg mitt snitt til å utnytte. Guttene og jeg byttet nemlig strikkerunder mot sløydhjelp. Flere av pannebåndene (lue ble det aldri hos guttene) som ble strikket er nok produsert tilnærmet kun av meg, til gjengjeld må jeg innrømme at den krakken jeg laget... vel, den var et stort samarbeidsprosjekt der jeg deltok som heiagjeng.

Etter å ha funnet igjen luen og sett hvilken strikkeglede jeg tydeligvis hadde, er det rart å vite at jeg skulle bli 20 år og brekke ankelen før jeg igjen tok opp pinnene...

lørdag 15. august 2009

Sukkertøygarn

Sommerferien er over, sommerjobben ferdig, siste eksamen er overstått og en dags feiring med gode venner gjenstår før et nytt skoleår står på trappene. Jeg har belønnet meg selv med garn fra Malsenogmor - nydelig Shetland Soft i 7 ulike farger fra en dame med super service. Både butikk og garn anbefales på det varmeste.

torsdag 13. august 2009

Gaveutjevneren er...

...nr 24 - litenIda!
Hurra for henne!
Du må sende meg en epost Ida, så skal du få pakke i posten!Siden dere allerede har sett premien til litenIda, så viser jeg her heller en av grunnene til at jeg måtte ha en gaveutjevningskonkurranse. Har dere sett så fint smykke før? Jeg er helt betatt - og mistenker jeg kan komme til å bestille smykker hos Dreams of Pearls senere.

onsdag 12. august 2009

Tilbakebetaling


Da lommeboken min forsvant like før sommerferien, trådde en venninne hjelpende til og lånte meg penger til jeg fikk nytt bankkort. Tilbakebetalingen skulle ikke skje i penger, men i Islandsgarn. I forrige uke fikk jeg endelig overlevert garnet. Som takk fikk hun også pinner, mønsterkopi og åtte maskemarkører - alt som trengs for å strikke Klukka.

Min Klukka er ferdig, men enda ufotografert. Det får bli etter lørdagens eksamen - nå er det læring av kjemisk reaksjonsteknikk på høyt plan her. Få aldri lungebetennelse midt i eksamensperioden - det er mitt gode råd til alle dere. Sommereksamener er nemlig ikke noe moro og man kommer alt for sent i gang med lesingen - intet nytt under solen der, altså.

mandag 10. august 2009

Ballettvest

I julen kjøpte jeg seks nøster Bris, et garn med 50% ull og 50 % soya, til halv pris. Jeg har lett etter et prosjekt som både skulle klare seg med seks nøster og som skulle tåle mønsteret i garnet. Etter noen runder på Ravelry endte jeg på Katrina Ballerina Layering Cardigan, en enkel ovenfra-og-ned cardigan med diskret mønster.


Hva: Katrina Ballerina Layering Cardigan
Garn: Bris fra Gjestdal
Mengde: Ca 280 gram
Størrelse: L
Pinner: 4.5 mm

Vesten var kjapp og grei å strikke, men det tok likevel sin tid. Jeg strikket for det meste kun på bussen til jobb og særlig spennende var heller ikke, etter raglanøkningene var det kun repetisjon av det samme til de siste fem centimeterne... Etter ferdigstillelse ble vesten skylt opp og blokket. Garnet slapp mye farge, men oppførte seg ellers fint og blokkingen holder godt selv etter bruk. Knappevalget er jeg kjempefornøyd med - lekne knapper som gjør voksenplagget litt mer artig. De er fra Buttered Parsnips, en butikk jeg varmt anbefaler.

Siden sommeren har vært kald, har jeg rukket å bruke vesten flere ganger allerede. Den er god og myk, passe varm og nydelig på fargen. Vel verdt noen kjedelige timer altså - jeg gjør jo ikke så mye annet fornuftig på bussen, likevel.

Ubalanse i gaveverdenen

Jeg er i en heldig stim om dagen. Ikke bare vant jeg smykke i forrige uke. Nå har jeg jammen santen vunnet en veske fra Mariefriis også.


For å bedre balansen mellom mottatte og gitte gaver, tenkte jeg gi bort det siste settet med maskemarkører. Fire blå fluesopper i glass kan altså bli dine!

Alt du trenger å gjøre er å legge igjen en kommentar i innlegget under. Jeg trekker en vinner torsdag klokken 20:00.

søndag 9. august 2009

Strikkepinnekunst

Jeg har laget maskemarkører av det artige slaget. Fire markører er nok til å markere f.eks raglanfellinger og i settene med 3+1 markører er den ulike markøren ment til å markere omgangsstarten.

(trykk på bildet, så blir det større)


Har du lyst på et sett?
Settene koster 50 kr pr stykk + porto. Det vil kun bli mulig å kjøpe dem denne uken - neste uke er jeg dratt til USA og da er det for sent. Send en epost til margrethe . nergaard (at) gmail . com - og prinsippet som gjelder er førstemann til mølla.

Edit: Da var alle settene borte (med et lite unntak, følg med!), under et døgn etter jeg la dem ut! Dette var så moro at jeg tror jeg må satse på repetisjon i løpet av høsten.

fredag 7. august 2009

Retroskjørt

For noen uker siden etterlyste jeg ny skjebne til retrokjolen min. Hils på retroskjørtet mitt!


Hva har jeg gjort?
- Klippet av kjolen i livet og sydd en hakket bedre A-fasong på skjørtet
- Sydd brun ribb i livet. Ribben i livet er bred og kan brukes både nedbrettet og i hel bredde.
- Kronglet på brunt skråbånd nederst. Ikke veldig pent sydd på, men på avstand duger det.
- Klippet ut tre brune blomster, stivet dem med vliseline og sydd på for hånd.
- Sydd på en håndfull knapper i to bruntoner i en av blomsterklasene.

Resultatet er jeg superfornøyd med! Retromønsteret understrekes av de brune detaljene, men overskygges ikke og skjørtet er bare så deilig på!

Kan man håpe på flaks to ganger?Det er iallefall verdt et forsøk! Blafredesign har noen av de kuleste retrotegningene jeg vet av og et gavekort derfra hadde ikke vært å forakte. Konkurransen fant jeg da jeg skulle inn for å nyte retrodyrene deres - de er bare så kule! Jeg drømmer også om tid til å sy klær med motiver inspirert av Blafre, men det blir ikke i 2009... nå har jeg nok med å sy ferdig retroskjørtet mitt.

Du kan også delta ved å gå inn på http://www.blafre.blogspot.com.

tirsdag 4. august 2009

Teller innstallert

Nå har jeg innstallert en teller, så da nytter det ikke å lure seg bort herfra i stillhet... tihi!

Tantebarnklær


Maja hadde funnet noen fine babyklær på loppemarked. Milstjerne mente de kunne passe godt til tantebabyen min, så nå gjenstår det bare å se om søs også mener det. Det gjør hun nok, hun er langt fra så kresen som supertante. Deilig rosa tunika, beige bukse med belte i samme stoff som den rosa overdelen med beige blomster og en brunstripete strømpebukse med noen tynne striper i mint. Tante har selvsagt garn som matcher og tror det kan bli veldig fint med en liten kjole over.

Takk for alle kommentarer. Det er skikkelig kjekt å høre fra dere som leser bloggen, det gjør det mye morsommere å blogge. Til helgen skal jeg se om ikke jeg kan gjøre litt stas på dere lesere som takk, først skal jeg bare ha en siste kveld med kvalitetstid med statistikkbøkene.

mandag 3. august 2009

Feil tidsprioritering

Jeg har akkurat brukt tre verdifulle lesetimer på å lage faner til arkivet i bloggen min.


Samvittigheten hjelpes nok litt om dere sier dere liker det.

søndag 2. august 2009

Kremmerhus, vinnerlykke og bloggbesøkoppfordringer x3


I dag har jeg praktisert "les et avsnitt, sy et par sømmer" - med godt resultat i hvertfall på syfronten. Hos Marie fant jeg i desember en kjempesuper trinn-for-trinn beskrivelse av hvordan sy kremmerhus. Jeg fant frem noen linbiter og et rutete bomullstoff fra en 25-kroners restepose fra Stoff og Stil, noen blonder kjøpt for 5 kroner på marked i Danmark i fjor og satte igang. Å sy i lin var mye vanskeligere enn jeg hadde trodd og særlig den brune linen var så grov at den raknet omtrent bare jeg så på den. Resultatet, to kremmerhus og et vatthjerte, er jeg likevel godt fornøyd med. Det håper jeg verdens søteste Milstjerne er også, for det er henne jeg tenker gi dem til. Stikk gjerne innom henne, hun har nettopp begynt og blogge.


Ellers befinner jeg meg tydeligvis under en heldig stjerne om dagen. Hos Wabi og Sabi deltok jeg i en konkurranse om å vinne et ønskesmykket fra Dreams of Pearls. I går fikk jeg vite at jeg vant førstepremien - hurra! Konkurransen gikk ut på å beskrive drømmesmykket og min beskrivelse var som så:
 • Hvis jeg skulle valgt helt fritt, så ville jeg hatt et hjerte der det stod "tante" på. Mitt første tantebarn kommer i september, når jeg er reist til USA for å studere. Jeg er fullstendig oppslukt i henne allerede, der hun er inni magen til min søster. Siden jeg er glad i blomster skulle kjedet vært med slike blomster som er i Sweetheartsmykket. To perler ville jeg også hatt på det, en stor for meg og en liten for hun lille.
Hurra, hurra, hurra! Jeg gleder meg sånn. Smykkene til Dreams of Pearl er bare helt nydelige. Det er bloggen til Wabi og Sabi også, så jeg anbefaler og stikke innom dem også.

Måtte bare den heldige stjernen være over meg på statistikkeksamen på onsdag også - det trengs!

lørdag 1. august 2009

Augustlue
På hobbyboden finnes en samstrikkaktivitet for luer. Hver måned kommer to nye luemønster. I august fikk jeg prøvestrikke en av augustluene, en baggy lue fra Garnstudio og skrev følgende vurdering av mønsteret.

Jeg strikket den minste størrelsen av luen. Siden jeg strikker løst, gikk jeg ned et halvt pinnenummer og brukte 3.5 på vrangborden og 4.5 på luen. Det var nok lurt, for luen ville ellers blitt løs på mitt lille hode. Luen strikkes frem og tilbake. Jeg tenkte først jeg skulles strikke rundt istedet, men fant ut at jeg heller ville strikke kun rettmasker etter vrangborden og sy en søm, enn å slippe sømmen men måtte strikke annenhver pinne vrang. Mønsteret er kjempeenkelt og luen egner seg godt som tv-strikk. Strikkingen er unnagjort på få timer. Jeg strikket SSK istedet for (en løst av, strikk en, dra den løse over). Både SSK, to rette vridd sammen og den beskrevete måten bør gjøre nytten. Luen min ble strikket i to tråder alpakka fra Drops og det gikk med 93 gram.

Har du strikket augustluen? Gi meg et vink så jeg får se :)