torsdag 1. mars 2007

Hvordan nålefilte pynt på votter

Mange har spurt meg hvordan jeg får til pynten på vottene jeg lager. Teknikken kalles nålefilting og er kjempelett. Følg med, følg med!


Man starter med å putte enten en filteplate eller et tykt stykke tøy under den flaten det skal filtes på. Jeg foretrekker å brette sammen et gammel pannebånd flere ganger og legge dette inni, nålene brekker ikke så fort da. Man må riktignok lirke av pannebåndet, for det blir sittende litt fast, men det gjør ikke noe. Filteplaten legger jeg under hele arbeidet igjen for å unngå merker i bordet - nålen går gjennom ganske så mye! Til høyre sees filtenålene. Jeg bruker størrelse medium, men grov kan også brukes.


Jeg begynner med å legge garnet jeg vil filte på i det mønsteret jeg ønsker. Dette er Canto fra Sandnes. Så stikker jeg nålen nedi i begynnelsen av mønsteret og setter i gang. Nålen skal stikkes en del hundre ganger, så det er bare å stikke, stikke og stikke. Jeg arbeider meg fremover centimeter for centimeter og går tilbake flere ganger for å dobbeltsjekke at alt er filtet på.


Her er det tydelig å se at den nedersete biten av hjertet er filtet fast, men den øverste biten enda er løs.


Her er halve hjertet filtet fast. Med Canto går den tykke delen mye raskere å filte på enn den tynne, fordi det er mer ren ull på den tykke siden og dermed flere fibre å trekke ned i den brune ullen.


Her er begge hjertene ferdig filtet fast. Bildet er litt uklart, så den brune stripen som ser ut til å være i den tynne delen av hjertet, finnes egentlig ikke. Etter å ha dobbeltstukket og trippelstukket, samt nappet litt i de ulike delene av hjertet for å være sikker på at det sitter fast, skal vottene toves. En gang på 60 grader med milo bør holde.
Sånn :) Fiks ferdige gaver til mamma og søs!Nå er det din tur :)

17 kommentarer:

Grete sa...

Knallgod forklaring og beskrivelse!! Takk skal du ha Margrethe :-).

vipsen sa...

Flott forklaring! Dette skal prøves :-)

Tone sa...

Så flott! Tuusen takk for kurset!

Strikkeglad sa...

Vottene dine er kjempfine med et hjerte eller en blomst på, det gjør hele votten! Takk for kurset, så ikke alt for vanskelig ut - kanskje jeg prøver meg!

Gro sa...

Takk for fin "step by step". Nålefilting har jeg ikke prøvd meg på ennå, men jeg har sett så mye fint så jeg må nok forsøke en gang.

Et par spørsmål:

1. Funker det med all slags ullgarn eller er det noe som er bedre enn annet? Det bør kanskje være litt tykt?

2. Gjøres dette i "tørr" tilstand?m

3. Hvor lang tid tar det egentlig - å stikke nåla opp og ned tilstrekkelig mange ganger, på f.eks hjertet du har demonstrert med?

grethekristin sa...

Flott beskrivning, tusen takk.
Vottene du har laget er kjempefine.

Lappetausa sa...

Flott forklaring. Dette skal eg prøve på ei veske som eg held på å strikke og skal tove...Besøk bloggen min neste veke og sjå om eg har fått det til.
Kan eg forresten linke deg?

snupp sa...

Så fine vetter:) eg trur eg må testa nålefilting eg og...!! :)

frøken ij sa...

har ikke prøvd meg på nålefilting enda, men tror nok jeg må prøve meg på det snart. jeg tar meg nok en tur hit om jeg står fast. :)

Anonymous sa...

Hei Margrethe! Vi har lest rapporten din med fornoyelse! Masse klemmer fra Houston:
Liv & Terje

Anonymous sa...

What a nice idea. These hearts are great! I´m spinning so I will try that!

Pal

meg sa...

WOW!!Tidligere i dag visste jeg ikke HVA nålefiltinf var, ei heller hva man "brukte" det til. Og nå - etter ett søk på google fant jeg din beskrivelse aller først og skjønte det med en gang!! Hjem å nålefilte vottene til moder'n!!

Elin H. sa...

Åh så nydelige votter!! Det med "filting" var helt nytt for meg. Men så fint det ble!

Ingrids Strikkeri sa...

Super forklaring;) Har lurt på hvordan det ble så tett og fint.
Jeg har bare tråklet det på og så tovet. Denne hjelpen ble jeg glad for. God helg til deg og takk for titten og tipset;)

Anne-Grete sa...

Kjempeflott forklaring, Margrethe. Og så lærte jeg noe nytt i dag, du nålefilter før du tover... det har ikke jeg prøvd, det sitter kanskje litt bedre fast da...

Anonym sa...

Så utrolig stilig!
Jeg hadde tenkt å nålefilte et navn på et sitteunderlag jeg har strikket og tovet, men jeg har jo allerede tovet underlaget.. Har du noen tips om hva jeg kan gjøre da eller?

Lena Lille.. sa...

Tusen takk for forklaring.... fant ikke så mange av dette slaget... Dette var nok til å inspirere meg til å dra rett til panduro og handle nåler iallefall.... Om litt så ligger vel resultatet på bloggen min. La meg bare håpe det blir like bra som hos deg.... (om halvparten så bra, så skal jeg bli glad..) Takk. Mvh Lena.